Людям із порушенням зору
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 

https://www.president.gov.ua/

 

 

https://rada.gov.ua/

 

 

https://zartg.com.ua/?page_id=659

 

 

https://www.kmu.gov.ua/ua

 

 

https://www.legalaid.gov.ua/ua/

 

 

http://rivneosvita.org.ua/

 

Гід з державних послуг
Погода
66 переглядів
Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі.
Причиною 90% пожеж в природних екосистемах є діяльність людини.
Причинами численних пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.
Щодо недопущення спалювання залишків рослинності, сухостою та сміття з метою попередження виникнення пожеж у природних екосистемах
Доведення щодо недопущення спалювання залишків рослинності, сухостою та сміття з метою попередження виникнення пожеж у природних екосистемах.
Також наголошується на неухильному дотриманні підприємствами та населенням громади вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства у лісових масивах, сільгоспугіддях, особливу увагу необхідно звернути на недопущення випалювання залишків рослинності, сміття та сухостою.
Адже, неконтрольоване спалювання рослинності протягом значної частини року створює загрозу життю людей, призводить до значної шкоди довкіллю – забруднення атмосферного повітря, збіднення видового складу флори, деградації ґрунтового покриву, зникнення рідкісних видів, загибель корисних комах тощо.
Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.
Не рідко пора випалювання рослинних залишків випадає на час розмноження диких тварин та інших живих організмів. Після спалювання середовища існування птахи надовго покидають цю місцевість.
При спалюванні рослинності гине безліч дрібних ссавців, комах та молюсків, які не здатні врятуватися через свою малорухливість, а також ґрунтоутворюючих мікроорганізмів, що призводить до руйнації ґрунтового покриву, його збіднення (зменшення гумусу). Повторне заселення випаленої території відбувається дуже повільно й триває не один рік, залежно від її площі.
Призводячи до серйозних порушень стану навколишнього природного середовища випалювання завдає непоправної шкоди здоров’ю населення, внаслідок чого за останні роки відбувається катастрофічне поширення ракових захворювань, хвороб легенів, різного роду алергій.
На превеликий жаль, населення не повною мірою усвідомлює ту шкоду, яку завдає довкіллю та власному здоров’ю, спалюючи суху траву, листя та залишки сміття.
Так, при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз-а-пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.
При згорянні поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Епітелій слизової оболонки дихальних шляхів, під дією подразнюючого диму, не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.
На основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров’я та життя людей, спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 77-1 КУпАП): «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу … тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».
Шановні громадяни! Дотримуйтесь наступних правил пожежної безпеки:
• не кидайте сірників, що горять і недопалків;
• розпалюйте вогнище тільки на очищеному до шару ґрунту майданчику;
• покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління;
• пожежу, що починається, загасіть водою або закидайте землею.
Тому, обов’язково, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, не наражайте себе на небезпеку.
Якщо ж виникла надзвичайна ситуація або пожежа – негайно телефонуйте за номером „101”!
Архіви